Institute of Human Relations Amstelveen and Surroundings

Bel ons

020 643 34 22

Bezoek ons

in Amstelveen

Bel ons

020 643 34 22

Bezoek ons

in Amstelveen

Depressie

Meest voorkomende psychische ziekte wereldwijd. In 2 gesprekken krijgen we het duidelijk of doe een depressie-test op de website van Menzis ontwikkeld door de Vrije Universiteit. Kenmerken: negatieve gedachtes, energie-verlies, depressieve stemming grote delen van de dag, vermindering van interesse en minder kunnen genieten van het leven, gedachten over dood, slaappproblemen, teveel of te weinig slaap, prikkelbare stemming, vermoeidheid en/of gewichtsverlies, besluiteloos en afgenomen concentratie.

Soms is er sprake van een gecamoufleerde depressie dan zijn de symptomen anders en zelfs degene die eraan lijdt, voelt echt niet dat hij/zij een depressie heeft. We denken dan aan gewrichts-klachten, impulsieve beslissingen zoals plotsklaps gaan scheiden of andere impulsieve beslissingen. Het depressieve gevoel wordt vaak ontkend of overdekt door een ander, camouflerend gevoel. Deze depressie is de meest onderkende en meest onderschatte ziekte! De behandeling van de depressie is multimethodisch; bij een lichte depressie helpt geregeld sporten al of meer structuur in je leven brengen. Bij een ernstige depressie is veel meer nodig.

De behandelaar neemt door wanneer het ontstaat, wat de aanleiding is en wat de factoren zijn die het gevoel ondersteunen en bevorderen. Dus we doen een analyse van de geschiedenis en of het in de familie veel voorkomt (erfelijke component). Zijn er andere emoties die ermee verbonden zijn? Daarnaast duiken we in de intake in de persoonlijke life-events en de persoonlijke eigenschappen die een brug kunnen opwerpen tegen het depressieve gevoel (de coping-mechanismes !).

Kortom, hoe kan je vanuit je persoon tot een sterker gevoel komen van binnen uit of hoe je weer jezelf kan worden, daar richt de therapie zich op (steunende en structurerende psychotherapie) Korte Rationale Emotieve Therapie (R.E.T.), EMDR, Narratieve therapie of psychodynamische overdrachts-therapie zijn bekende instrumenten om een depressie weg te krijgen. Er zijn soms wel tientallen redenen te vinden om een depressie te krijgen, als dezelfde reden steeds terugkomt dan gaan we deze factor aanpakken, isoleren en attaqueren zodat de lijdensdruk verdwijnt en plaats maakt voor een optimistischer, vrolijker gevoel.We noemen er enkele:

1) steeds het gevoel hebben gehad dat een ouderfiguur  je vroeger niet zag zitten

2) alles interpreteren in termen van afwijzingen daar waar ze eigenlijk niet zijn

3) wat je doet of hoe je presteert moet altijd beter en mooier zijn (not good enough gevoel)

4) de gedachte dat het allemaal aan mij ligt, door mij komt

5) een traumatische gebeurtenis die steeds blijft terugkomen.

Bel 020-6433422 voor een directe afspraak (geen wachttijden!) of spreek uw boodschap in dan bellen we terug.

Institute of Human Relations Amstelveen and Surroundings

Bevelandselaan 9
1181 JL Amstelveen
Nederland

Telefoon: 020 643 34 22