Institute of Human Relations Amstelveen and Surroundings

Bel ons

020 643 34 22

Bezoek ons

in Amstelveen

Bel ons

020 643 34 22

Bezoek ons

in Amstelveen

Angsten

Angsten zijn soms een symptoom of een bij-verschijnsel van een depressie maar is ook een zelfstandige ziekte die iemands leven fors kan inperken en iemands gemoedsrust hevig kan aantasten. Angst verlamt je leven, legt je energie-nivo plat en doet je ‘s-ochtends al opzien tegen alles wat je die dag te doen staat. Angst kan ook je relatie vernietigen en maakt je soms veel te afhankelijk (bindings- en verlatings-angsten).

Soms gaat het aanvalsgewijs in de vorm van paniek-aanvallen al of niet met een duidelijke reden of oorzaak. Het heeft ook fysieke kenmerken zoals transpireren (angstzweet),trillen of beven,ademnood, hartkloppingen, pijn of onaangenaam gevoel op de borst, duizeligheid, misselijkheid,gevoelens van depersonalisatie (vervreemding t.o.v. jezelf) en derealisatie (vervreemding t.o.v. de omgeving).

Er bestaan angsten voor controle-verlies, desintegratie-angsten (dat je je evenwicht niet meer kan bewaren) en angsten gek te zullen worden of gekke dingen te gaan doen zoals bijv. iets met een mes of jezelf iets aan doen.Er zijn rationele en irrationele angsten en er zijn angsten die ook wel terecht zijn; angst is natuurlijk ook een gewoon gezond waarschuwings-signaal wat we gedurende de dag gebruiken. 

In een intake gesprek analyseren we de funktie van de angst, wat het in stand houdt en welke factoren we kunnen elimineren om weer grip te krijgen op jezelf en de vernietigende kracht van de angst te isoleren.

Qua behandeling hebben we allereerst de Hartcoherentie Ademhalings-oefeningen, we hebben de R.E.T. om een angstige situatie van een andere gedachte te voorzien of we hebben de EMDR en de RDI (een afgeleide therapie-vorm van de EMDR), voorts gebruiken we ook de narratieve therapie om de angst te externaliseren en meer te zorgen dat je weer regisseur wordt van je eigen leven met een plan van aanpak te bedenken samen met de therapeut. Last but not least gebruiken we de psychody-namische gesprekstherapie om te zorgen dat de angst ook structureel uit uw leven verdwijnt en dat u uw hele leven geen last meer ervan krijgt omdat we gewoon de angstige periode uit uw leven hebben doorgewerkt en uitgebannen.

Een korte terugval is natuurlijk altijd mogelijk; soms helpt het even weer op herhaling te gaan,dat is dan een kwestie van een paar gesprekken. Het aantal totale zittingen nodig voor een angst is misschien 8 a 10 zittingen gemiddeld, een ingeslepen bindings- of verlatings-angst gebaseerd op een traumatisch verleden wil nog wel eens langer duren. Doch met een focaal gerichte therapie (die niet de hele persoon overhoop haalt) kan e.e.a. heel goed binnen afzienbare tijd weer opgelost zijn door de coping mechanismes te stimuleren. Het helpt als de persoon in kwestie tussen de zittingen in oefent of meedenkt, meehelpt.Het hoeft geen betoog dat in een therapie 2 mensen elkaar beïnvloeden en samen werken aan een goed resultaat.

Bel 020-6433422 voor een directe afspraak (geen wachttijden!) of spreek uw boodschap in dan bellen we terug.

Institute of Human Relations Amstelveen and Surroundings

Bevelandselaan 9
1181 JL Amstelveen
Nederland

Telefoon: 020 643 34 22